WINTER

Herfst en uw tuin
Wist u dat de laatste maanden van het jaar bij uitstek de beste maanden zijn voor het aanpassen en/of aanleggen van de tuin?
In het najaar en de winter zijn de planten en bomen in rust dan is planten en verplanten de beste periode. Een tuin aanleggen in het najaar is genieten in het voorjaar, beplanting zoals bomen en heesters en vaste planten zijn dan ook volop leverbaar.

Het “vergeten” tuinseizoen
25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek dé seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door allerlei omstandigheden is het beeld gekanteld en is het idee ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kan werken of kan worden aangelegd. Dit komt voor een belangrijk deel dat veel planten en bomen nu geleverd worden in containers in plaats van uit de volle grond. En werken in de tuin met een zonnetje op de rug lijkt in eerste instantie aantrekkelijker. Maar juist in de herfst en winter zijn er de nodige voordelen om juist dan de tuin aan te passen.

 • Enkele voordelen van tuinaanleg in het “vergeten” tuinseizoen:
  Bomen en stuiken verkeren in ‘slaapstand’. Daardoor kunnen ze met lagere risico’s worden gerooid en verplant.
  Er is meer tijd! De grond plakt zich geleidelijk aan om de wortels en als het straks nodig is kunnen die wortels daardoor makkelijker voeding en water opnemen.
  Het nieuw aangelegde terras hoeft niet onmiddellijk gebruikt te worden. Straatwerk en grondwerk kan zorgvuldig gebeuren met voldoende ‘inklinktijd’. Verzakking achteraf wordt daarmee voorkomen.
  U hoeft niet bang te zijn voor het uitdrogen van plantgoed en alle soorten zijn nog voldoende leverbaar.
  Rustig aan. Uw hovenier of ontwerper heeft alle tijd voor u en zelf hoeft u niet a la minuut te besluiten.
  Planten zonder pot zijn goedkoper dan in een pot gekweekte planten.
  Inzaaien! Als u in het vroege voorjaar het gazon inzaait, kunnen (dure) graszoden achterwege blijven.
  Essentiële aandacht. Een heel praktisch voordeel van tuinaanleg in het vergeten tuinseizoen is dat de aandacht tijdens het proces ook uitgaat naar hele essentiële zaken als grondbewerking, wateroverlast, privacy-beheer, uitzicht, tuinafscheidingen en overkappingen.
  Klaar voor het voorjaar. Door in het vergeten tuinseizoen te gaan beginnen bent u straks in het voorjaar helemaal voorbereid op uw onderhoudstaken en kunt u vanaf de eerste zonnestralen gaan genieten van uw nieuwe tuin.